Nye ForsetterSvært mange starter året med forsetter av ulike slag. Full av ambisjoner, men mange har ikke nødvendigvis en plan, og for de fleste varer ikke «forsettene» mer enn et par måneder før man igjen mister motivasjonen.

Her er noen tips for en vellykket comeback.

1. Sørg for klare og målbare mål

99% av de som starter opp med trening nå vil falle inn under en av følgende kategorier:
Kroppssammensetning (fett tap og muskel oppbygging), økt muskelmasse eller økt ytelse/kondisjon.
Når du vet hva du vil, starter du med å vurdere dagens situasjon, din fortid (hva  gjelder trening/endringer før) og timeplanen fremover i tid.
Hvis kroppen din er som en ødelagt bil og du planlegger å kjøre langt uten vedlikehold, så ja, da vet de fleste at det er problemer i vente. Dette er da det samme som å evaluere hva du spiser, hvor mye du sover o.s.v.   Å få en realistisk forståelse av det store bildet vil hjelpe deg å sette realistiske mål og skape bedre strategier.

Når du vet hvor du vil dra og hvordan veien foran deg ser ut,  kan du deretter anslå hva slags fremgang du bør forvente. Dette kan være svært vanskelig, så hvis du ikke føler deg i stand til dette, foreslår jeg at du tar kontakt med meg, og jeg skal hjelpe deg på rett spor.

2. Velg en aktivitet / strategi som du ser frem til å gjøre

La oss bli enige om noe. Ingen program i verden har noen som helst verdi hvis du ikke holder deg til det. Sannsynligheten for at du følger et program kommer til å bli dramatisk forbedret hvis du ser frem til dine treningsøkter. Når dette er sagt, så bør man være klar over hvilken trening som fører frem til riktig mål. Å spille bordtennis tre ganger i uken (er utrolig morsomt), men hvis det er endel av det å endre/forbedre din kroppssammensetning, så vil det feile!

Så mitt tips:

  1. Finn ut hvilke strategier og metoder som er bevist å være effektive for dine mål. (Dette kan jeg selvfølgelig hjelpe med)
  2. Prøv noen uker med din plan.(les 6 uker!)
  3. 70% av tiden bruker du på den metoden du likte mest/best, og deretter 30% av tiden, på annen trening du mener/tror du vil like.

Et annet tips er å  tenke gjennom selve «logistikken» med det å trene. F.eks hvis du trener i et overfylt treningsstudio, så er ikke  Giant sett eller sirkel trening i januar kanskje det beste. (Apparater og plass er nemlig overfylt.)

3. Mål resultatene dine og overvåk utviklingen

Å se din fremgang svart og hvitt på papir (eller mobil enhet) er enormt motiverende og hjelper deg å sette mål for hver økt. Målet er små økninger i vekt eller volum på minst fire av fem treningsøkter og du vil få resultater, og føle deg fornøyd.

4. Finn en pålitelig treningspartner

Hvis du ikke liker å trene alene, eller føler at det blir lettere å komme i gang sammen med noen så:

Bruk en Personlig Trener/Partner som hjelper å holde deg motivert.
En god PT vil …

… Ikke tillate deg å avbryte din trening.
… Legge et konkurransefortrinn til øktene
… Legge til litt humor i øktene, (men neida, man kjører ikke knebøy med et «smil om munnen» 😉
… Sende deg motiverende meldinger før og etter øktene
… Gir akkurat nok hjelp når han/hun spotter deg
… Beskytte utstyret du bruker er som en rabiat vakthund, og hjelpe deg med å holde tiden/intensiteten oppe!

Siden dette er kvaliteter som ikke alle har, så jobber du derfor med å bli den partneren du ønsker å ha selv!
Hvis du gjør det, vil vi alle få det bedre.

5. Mål for varig fremgang, ikke kortsiktig suksess

Langsom og jevnt vil ALLTID vinne løpet når det gjelder langsiktig fysisk utvikling. Langsomme trinn vil være lettere på kroppen og færre skader gjør at du forbedrer konsistensen og den langsiktige fremgangen. Rom ble ikke bygget på en dag, og det vil heller ikke din «perfekt fysikk»/helse bli!

6. Diett mål: lær deg å kutte ut det som ikke er viktig.

Hvis du ikke har hatt fokus på hva du spiser/drikker, så vil du se god fremgang i første omgang ved å bare bli kvitt alt du ikke trenger.

Når kosten er ryddet opp igjen kan du begynne å fokusere på disse generelle ernæringsmessige retningslinjer:

1. Bli kvitt bearbeidet mat og drikke
2. Drikk nok vann, (men det betyr IKKE å konstant gå rundt med en vannflaske i hånden). Her oppe i «kalde nord», er vi ikke så dehydrert som media og sosiale medier skal ha det til.
3. Spis nok protein: ca. 1.3-2g per kilo kroppsvekt!
4. Legg til en sunn fettkilde i hvert måltid
5. Spis grønnsaker til hvert måltid.
6. Fyll på med karbohydrater HVIS / NÅR du trenger ekstra energi.

Vær oppmerksom på at enkelte justeringer kan være nødvendig for best resultat, og man kan oppnå en bedre effekt ved bruk av noen tilskudd, men dette bør vurderes i samråd med en PT.  Dette betyr igjen ikke det å erstatte alminnelig mat, med poser, shaker o.s.v. Du blir «prakket» på alt for mye tilskudd, av folk som kun har profitt i sin tankegang, og ikke din egentlige helse!

Ønsker deg et velstående og vellykket 2018!

På ditt parti

/Alf